140 gr gerookte zalm
2 preien
1 citroen
Enkele plukjes dille
500 gr roomkaas (type Philadelphia)
150 ml kippenfond
8 gr blaadjes-gelatine
Olijfolie
Peper en zout
En ook: rechthoekige bakvorm naar keuze of een plastic doosje
Bereiding:
Maak de preien schoon en halveer ze. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de prei met een scheutje water helemaal zacht. Kruid met peper en zout en laat afkoelen.
Week de gelatine in koud water. Verwarm de kippenfond in een steelpannetje. Zet de pan van het vuur, voeg de uitgeknepen gelatine toe en blijf goed roeren tot de gelatine gesmolten is.
Voeg 50 milliliter van de kippenfond bij de roomkaas en kruid met peper en zout. Meng de prei onder de rest van de fond. Bekleed een rechthoekige bakvorm met vershoudfolie. Leg onderaan een laagje prei. Bedek met een laagje roomkaas en een laagje gerookte zalm. Leg opnieuw een laagje roomkaas en herhaal alle laagjes.
Dek af met vershoudfolie en laat minstens 1 nacht opstijven in de koelkast. Snij de terrine met een scherp mes in plakjes en serveer ze met een partje citroen en dille.m te bewerken.