1 varkensgebraad van 1 kg
2 uien
2 rode uien
4 grote verse teentjes knoflook
4 appels
3 takjes salie
4 takjes tijm
1 laurierblaadje
1 eetlepel olijfolie
Voor de marinade:
5 cm gember
1 dl blanke kalfsfond
2 eetlepels ciderazijn
130 gr Luikse siroop
1 bolle eetlepel mosterd op oude wijze
Peper en zout
Bereiding:
Maak de marinade: rasp de gember grof en pers met de vingers het sap uit de pulp, boven een kom. Meng het gembersap met de andere ingrediënten. Leg het gebraad in een kleine schaal, overgiet het met de marinade, dek af en laat 1 uur in de koelkast marineren. Draai het vlees om en zet het nog 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C. Laat het gebraad uitlekken en leg het in een grote ovenschaal. Snijd alle uien in 4, zonder ze te pellen. Schik de hele ongeschilde teentjes knoflook en de 2 soorten ui rond het vlees. Besmeer ze met 1 eetlepel olijfolie en schuif 30 minuten in de oven.
Snijd de ongeschilde appels in 2 en leg ze ook in de schaal, samen met de takjes salie, de tijm en het laurierblaadje. Bak nog 45 minuten.
Snijd het gebraad in sneetjes en serveer het met de saus en de garnituren. Geef er puree bij.