Voor het deeg :
200 gr zelfrijzende bloem
200 gr boter op kamertemperatuur
100 gr bruine basterdsuiker
150 gr fijngemalen speculaas
3 eieren
Snufje zout
Voor de chocolademousse :
200 gr pure chocolade in stukjes
250 ml slagroom
2 el poedersuiker
Hagelslag naar smaak voor de topping
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 180°C.
Mix de boter met de bruine basterdsuiker tot een luchtige massa. Voeg de bloem, fijngemalen speculaas en een snufje zout toe splits de eieren, voeg het eigeel toe en mix opnieuw. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder het beslag.
Vet een taartvorm in met boter of bedek met bakpapier. Vul de taartvorm met het deeg en bak in de voorverwarmde oven gedurende 35 à 40 minuten op 180°C, of totdat deze goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen.
Terwijl de taart afkoelt, maak je de chocolademousse. Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de microgolfoven. Laat het iets afkoelen.
Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Voeg de gesmolten chocolade voorzichtig toe aan de opgeklopte slagroom en meng tot een luchtige chocolademousse.
Spatel de chocolademousse over de afgekoelde taart. Laat de taart vervolgens opstijven in de koelkast.
Als de chocolademousse stevig is, strooi je hagelslag over de bovenkant van de taart als decoratie.