4 levende kreeften van 450 gr/stuk (of 2 kreeften van 800 gr/stuk)
½ bussel lente-uitjes
3 sinaasappelen
1 rode pompelmoes
1 limoen
Ijsblokjes
1 bosje basilicum
100 g grof zeezout
Voor de dressing:
1 sinaasappel
2 eetlepels honing
2 eetlepels ciderazijn
4 eetlepels olijfolie
1 tube saffraandraadjes Santa Maria
Peper
Fleur de sel
Bereiding (25 minuten + 20 minuten kooktijd):
Breng 3 liter water met het zeezout aan de kook in een heel grote koookpot. Dompel er 1 kreeft in met de kop eerst. Zet het deksel op de pot, breng opnieuw aan de kook en reken dan nog 1 minuut kooktijd per 100 gr. Giet de kreeft af en laat hem meteen schrikken in water met ijsblokjes. Kook de andere kreeften één voor één op dezelfde manier. Snij ze in 2.
Schil de pompelmoes, de sinaasappelen en de limoen à vif. Snij ze in schijfjes, vang het sap op (voor de dressing) en houd ze apart. Snipper de lente-uitjes.
Maak de dressing : meng het sap van de sinaasappel met de rest van de ingrediënten. Voeg eventueel ook het sap van de andere citrusvruchten toe.
Dresseer de kreeften op de borden , werk af met schijfjes citrusvruchten, lente-uitjes en basilicum. Dien koel op, met de dressing.