600 gr hindesteaks
200 gr pastinaak
200 gr peterseliewortel
200 gr wortelen
200 gr rapen
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
6 eetlepels olijfolie
Peper en zout
Voor de KOFFIESAUS:
2 uien
1 wortel
2,5 dl koffie
4 dl wildfond
1 eetlepel Luikse siroop
40 gr boter
1 kruidentuiltje
Bereiding:
Haal het vlees uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 185°C. Schil de groenten en snijd ze in stukken. Bedek de ovenplaat met bakpapier, schik er de groenten op en meng ze met 4 eetlepels olijfolie. Verdeel ze over de plaat, kruid ze met peper, met zout en bestrooi met de tijm en de rozemarijn. Schuif de groenten 30 minuten in de oven.
Maak de saus: snijd de uien en de wortel in grote stukken. Fruit ze op een vrij hoog vuur in een steelpan met 25 gr boter en het kruidentuiltje. Arroseer ze met de koffie en de wildfond zodra ze mooi goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Breng aan de kook en laat voor de helft inkoken op een matig vuurtje. Meng er de Luikse siroop onder en breng op smaak. Filter en laat nog een beetje inkoken. Haal de pan van het vuur, voeg de rest van de koude boter in kleine stukken toe en meng met een klopper. Breng verder op smaak.
Verwarm de grill op een vrij hoog vuur. Smeer de hindesteaks in met de rest van de olie, kruid ze met peper, met zout en leg ze op de hete grill. Rooster 1,5 minuut per kant, verlaag het vuur en bak het vlees naar eigen smaak en naargelang zijn dikte nog even (het moet rosé zijn). Laat min rusten en snijd de steaks in sneetjes. Serveer met de groenten en de saus.