BENODIGDHEDEN VOOR VIER PORTIES
- 1,5 kopje zelfrijzende patisseriebloem
- 1/2 tl zout
- 2,5 el harde boter
- 2 eetlepel water
- 1 appel
- 2 theelepel bruine suiker
- 1 theelepel kaneel
- een snuifje nootmuskaat
- 4 brede
- ondiepe confituurpotjes
BEREIDINGSWIJZE
Meng de bloem en het zout in een grote kom, Snijd de boter in kleine blokjes en meng ze onder de bloem tot je kruimelig deeg bekomt. Voeg beetje bij beetje het water toe, zodat het deeg plakkerig wordt.
ROER NIET TE VEEL, want het is NIET de bedoeling dat je een glad deeg bekomt! Kieper het deeg op een bebloemd werkblad en rol het voorzichtig plat met een deegrol. Gebruik het deksel van een confituurpotje om vier porties uit te snijden, die gebruik je straks om het potje mee dicht te leggen.
De rest van het deeg verdeel je over de bodem en duw je tegen de binnenwand van de vier potjes, verwarm intussen de oven voor op 220°. Schil de appel en snijdt hem in kleine blokjes, meng die met de kaneel, de bruine suiker en de nootmuskaat. Lepel de vulling in de potjes, vul ze NIET tot aan de rand, want het "dekseltje" moet er nog op. Bak ongeveer 45 minuten in de oven.
TIP: je kan deze potjes op voorhand klaarmaken, afdekken met folie en zonder te bakken invriezen tot je zo nodig hebt. ONTDOOIEN is niet nodig, zet ze gewoon tijdens het voorverwarmen al in de oven.