2 savooikolen
250 gr spruitjes
100 gr zachte boter
8 blaadjes salie
800 gr kruimige aardappelen
1 eidooier
Voor de kaassaus :
30 gr boter
40 gr bloem
750 ml melk
250 gr geraspte kaas
1 citroen
Nootmuskaat
Peper en zout
Bereiding :
Blancheer de grootste bladeren van de kolen ongeveer 10 minuten in gezouten water. Spoel ze in koud water en laat uitlekken. Leg ze opzij. Snij de rest in reepjes. Blancheer de spruiten 3 tot 4 minuten. Verhit 50 gr van de boter en leg er de salie in. Voeg de spruiten en de reepjes savooikool toe, kruid met peper en zout en laat een 10-tal minuten bakken.
Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet ze af en plet ze met de eidooier en de rest van de boter tot een gladde puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schep de spruiten en de savooikool door de puree. Verwarm de oven voor op 190°C. Leg de geblancheerde koolbladeren in een ovenschaal, in 4 porties. Vul ze met de koolstoemp en bak ongeveer 15 minuten in de oven.
Maak intussen de kaassaus. Laat de boter smelten in een kookpan en voeg de bloem toe. Laat al roerend even bakken, tot het mengsel naar koekjes ruikt. Giet er de melk bij en roer tot een gladde saus ontstaat. Zet de pan van het vuur en roer de kaas onder de saus. Breng op smaak met nootmuskaat, peper, zout en een beetje citroensap. Serveer bij de ballotines.