Wettelijk gezien kunnen uw broers of zussen dus van u erven indien u zelf geen kinderen heeft. Indien uw broer of zus zelf reeds overleden is, maar kinderen heeft nagelaten, nemen deze kinderen de plaats in van uw overleden broer of zus en kunnen ook zij tot uw nalatenschap geroepen worden.
Helaas komt het nogal eens voor dat een familiale twist de band met uw zijverwanten heeft doen sneuvelen. De vraag stelt zich dan of u kan beletten dat uw broer of zus tot uw nalatenschap geroepen worden op het moment dat u komt te overlijden. Het antwoord op die vraag is ja. U kan uw broer of zus dus onterven, maar u zal daartoe dan wel een testament dienen op te stellen.
Middels een testament kan u immers afwijken van de wettelijke erfregels. In een vorige aflevering hebben we reeds besproken dat u uw testament ofwel eigenhandig kan opstellen, dan wel via een notaris. In uw testament kan u uw zijverwanten uitsluiten als erfgenamen.
De enige personen die u niet middels een testament kan onterven zijn uw eigen afstammelingen, dan wel uw echtgenoot. Deze personen zijn zogenaamde “reservataire erfgenamen”, die steeds recht hebben op een bepaald deel van uw erfenis. Voor het overige mag u middels uw testament in principe wie u wil tot erfgenaam maken, bvb. een vriend.
U moet er wel rekening mee houden dat degenen die van u erven, belastingen zullen moeten betalen in de vorm van “successierechten”. De tarieven van deze successierechten schommelen naargelang de omvang van uw erfenis en de verwantschap van de erfgenaam ten opzichte van u. De tarieven tussen afstammelingen, voorouders of partners zijn het laagst, de tarieven tussen broer en zus liggen al hoger. De hoogste tarieven zijn evenwel voorzien voor de andere personen die tot uw nalatenschap geroepen zouden worden, nu de percentages voor hen variëren tussen de 25% en 55%. Eventueel kan u er wel voor zorgen dat er van een verlaagd tarief genoten wordt indien u gebruik maakt van het zogenaamde “duo-legaat” waarbij u in uw testament ook een deel van uw erfenis legateert aan een goed doel.