Het grote probleem met mondelinge overeenkomsten is evenwel de bewijsproblematiek indien er achteraf discussies zouden ontstaan. U moet op dat moment immers kunnen bewijzen wat er juist werd overeengekomen. In de wet is voorzien dat men een overeenkomst tussen particulieren met een waarde die de 375 euro te boven gaat, slechts kan bewijzen door middel van een schriftelijk contract. Een schriftelijk contract kan u ofwel zelf met uw medecontractant afsluiten, ofwel ten overstaan van een notaris. In het eerste geval spreekt men van een onderhandse akte, in het tweede geval spreekt men van een notariële of authentieke akte.
Bij de opmaak van een onderhandse akte doet u er goed aan de verbintenissen van elk van de partijen zo concreet mogelijk te omschrijven en in een regeling te voorzien indien er tekort gekomen wordt aan de gemaakte afspraken. U kan in principe vrij afspraken maken, voor zover u bij wijze van spreken binnen de wettelijke lijntjes kleurt. Tevens dient u bij de opmaak van een onderhandse akte een aantal vormvereisten na te leven opdat dit geschrift geldig als bewijs zou kunnen dienen. Zo bepaalt de wet dat onderhandse contracten waarbij elke partij zich tot iets verbindt, slechts geldig zijn voor zover het contract werd opgemaakt in zoveel originelen als er partijen zijn met een onderscheiden belang. Als er dus bijvoorbeeld 2 partijen zijn bij het contract die zich elk afzonderlijk verbinden om iets te doen, zal u hetzelfde contract minstens in tweevoud moeten opmaken. In elk origineel moet daarenboven vermeld worden hoeveel originelen er werden opgemaakt. Daarom dat u onderaan de meeste contracten de zinsnede “opgemaakt in zoveel exemplaren als er partijen zijn, waarbij elke partij verklaart zijn exemplaar ontvangen te hebben”, zal terugvinden.
Uiteraard mag u ook niet vergeten om de datum op het onderhands contract te vermelden, alsook de handtekeningen van alle partijen die zich verbinden. U kan de onderhandse overeenkomst nadien laten registreren opdat uw overeenkomst vaste datum zou verkrijgen ten opzichte van derden. Derden zijn alle personen die geen partij waren bij het contract.
Goede afspraken maken goede vrienden, zodat u er zeker goed aan doet uw onderlinge afspraken duidelijk op papier te zetten.