U moet daartoe een verzoekschrift indienen bij de plaatselijk bevoegde arbeidsrechtbank. In het verzoekschrift moet er onder andere melding gemaakt worden van uw inkomsten, de stand van uw bankrekeningen en alle roerende en onroerende goederen die u in uw bezit heeft. Ook moet er onder andere melding gemaakt worden van de specifieke redenen waarom u een collectieve schuldenregeling aanvraagt en dient er een omstandige opgave te worden gedaan van al uw schuldeisers, met vermelding van hun adres en de concrete sommen die u hen verschuldigd bent. De arbeidsrechtbank zal aan de hand van het verzoekschrift nagaan of u al dan niet aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een collectieve schuldenregeling.
Indien de arbeidsrechtbank u de gunst van een collectieve schuldenregeling verleent, zal er in de beschikking van toelaatbaarheid een schuldbemiddelaar worden aangeduid, meestal een advocaat. Deze schuldbemiddelaar zal al uw inkomsten ontvangen op een speciaal daartoe geopende rekening. Van uw inkomsten zal de schuldbemiddelaar vervolgens een deel aan u storten als leefgeld, waarmee u uw maandelijkse uitgaven kan bekostigen. Een ander deel van uw inkomen wordt door de schuldbemiddelaar gereserveerd om op termijn uit te kunnen keren aan de schuldeisers die u in het verzoekschrift vermeldde.
Een collectieve schuldenregeling loopt in principe maximaal 7 jaren; deze termijn kan verkort of verlengd worden naargelang de omstandigheden. Het is zelfs mogelijk dat een deel van uw schulden kwijtgescholden wordt.
Wanneer u onder een collectieve schuldenregeling staat, wordt er wel van u verwacht dat u ter goeder trouw meewerkt en de schuldbemiddelaar bijvoorbeeld op de hoogte stelt van elke situatie die een invloed kan hebben op uw inkomen. Voor bepaalde rechtshandelingen te stellen zal u ook een voorafgaandelijke toelating van de schuldbemiddelaar moeten bekomen. Er wordt tevens van u verwacht dat u geen nieuwe bijkomende schulden maakt. Is dit toch het geval, bestaat de kans dat de collectieve schuldenregeling herroepen wordt door de rechtbank, waardoor al uw schuldeisers hun oorspronkelijke rechten herwinnen.