Zo zijn echtgenoten aan elkaar hulp en bijstand verschuldigd, hetgeen inhoudt dat u elkaar zowel in goede als in kwade dagen financiële en morele steun dient te geven. Die plicht kan zich achteraf eventueel ook vertalen in het betalen van alimentatie na de beëindiging van het huwelijk.
Ook hebben echtgenoten de plicht om samen te wonen in de gezinswoning en elkaar trouw te zijn. Daarnaast moet ook elke echtgenoot, in verhouding tot zijn of haar inkomsten, bijdragen in de lasten van het huwelijk en het gezin. Op die manier moet elke echtgenoot zijn steentje bijdragen in bijvoorbeeld de huur of in de elektriciteits- en waterfacturen. Tevens is de gezinswoning beschermd, zodat 1 van de echtgenoten bijvoorbeeld niet zomaar kan besluiten tot de verkoop of verhuring ervan. Men heeft daar immers de toestemming van de andere echtgenoot voor nodig, ook al zou men de enige eigenaar zijn van de gezinswoning.
Er is bovendien voorzien in een wettelijk reservatair erfrecht voor de langstlevende echtgenoot. Concreet betekent dit dat de langstlevende echtgenoot omwille van het huwelijk sowieso recht zal hebben op een gedeelte van de erfenis van zijn partner. Het erfrecht van de echtgenoten is uitgebreider dan dit van de wettelijk samenwonenden en kan niet worden uitgeschakeld.
Fiscaal gezien kan u voordeel hebben bij een huwelijk, net zoals bij een wettelijke samenwoning, gezien onder andere de techniek van het huwelijksquotiënt en de verminderde erfbelasting ervoor kan zorgen dat het bedrag aan belastingen daalt.
Indien u uw relatie wenst om te zetten in een huwelijk, zal u het huwelijk moeten laten voltrekken door de ambtenaar van de burgerlijke stand, waarbij u zich kan laten vergezellen door maximaal 4 getuigen. Het volbrengen van het huwelijk is onderworpen aan een aantal wettelijke formaliteiten, net zoals de beëindiging ervan. Indien u een huwelijk wenst te beëindigen, zal u immers de weg van de echtscheiding moeten bewandelen. Een echtscheiding moet officieel worden uitgesproken door de familierechtbank wanneer het liefdesvuur achteraf uitgedoofd zou zijn.