In de regel is er een keuze tussen 3 hoofdsystemen: een scheiding van goederen, een gemeenschap van goederen of het wettelijke stelsel. Onder het stelsel van gemeenschap van goederen worden alle goederen en inkomsten gemeenschappelijk gemaakt, en behoren zij dus toe aan de beide echtgenoten. Onder het stelsel van scheiding van goederen daarentegen blijft u alleen eigenaar van uw goederen en inkomsten.
Als u zou willen kiezen voor een stelsel van scheiding van goederen of een stelsel van gemeenschap van goederen, zal u beroep moeten doen op een notaris om deze regeling te laten vastleggen in een huwelijkscontract. Indien u voor het huwelijk evenwel geen huwelijkscontract laat opmaken, zal automatisch het wettelijke stelsel op de echtgenoten van toepassing zijn. Het wettelijke stelsel vormt feitelijk een soort van middenweg: bepaalde goederen zullen automatisch aan beide echtgenoten toebehoren, terwijl andere goederen dan weer als “eigen” worden beschouwd en dus één van de echtgenoten toebehoren. Zo zijn bijvoorbeeld alle inkomsten (zoals loon of huurinkomsten) gemeenschappelijk, terwijl verkregen erfenissen en schenkingen in principe niet gemeenschappelijk zijn.
Naast de 3 hoofdsystemen, zou u er ook voor kunnen kiezen een regeling omtrent uw huwelijksvermogen op maat te laten uitwerken door de notaris in een huwelijkscontract. Op die manier kan u bepaalde elementen uit de hoofdsystemen met elkaar combineren. Zo zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een stelsel van scheiding van goederen, waarin u sommige goederen toch gemeenschappelijk maakt, zoals bijvoorbeeld de gezinswoning of een vakantiewoning.
Indien u trouwplannen heeft, doet u er dus zeker goed aan u vooreerst te laten adviseren door een advocaat of notaris, om ervoor te zorgen dat u samen met uw partner het huwelijksbootje instapt met een huwelijksstelsel dat het best beantwoordt aan alle wensen en verwachtingen.