Als slachtoffer geniet u bepaalde rechten. Zo bijvoorbeeld heeft u het recht om op een respectvolle en correcte manier behandeld te worden door de politiediensten. Ook moet u de nodige informatie worden verstrekt, bijvoorbeeld omtrent de bijstand van een advocaat, het verloop van de procedure en hulpverleningsdiensten. Zo kan de dienst Slachtofferhulp u praktisch ondersteunen.
Een belangrijk recht dat u als slachtoffer heeft is uiteraard dat de door u geleden schade vergoed moet worden. U heeft recht op herstel van de schade die veroorzaakt werd door het misdrijf. Die schade kan materieel, lichamelijk en ook moreel zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u bij een gewapende overval zwaar ten val kwam en naast de gestolen goederen ook psychische nadelen ondervindt van het misdrijf. In dat geval heeft u zowel lichamelijke, als materiële als morele schade die voor vergoeding in aanmerking komt.
De gemakkelijkste oplossing zou zijn dat de dader vrijwillig de schade vergoedt, doch dit is in de meeste gevallen niet zo. Als u de schade wil recupereren is het neerleggen van een klacht onvoldoende. U zal zich dan burgerlijke partij moeten stellen of een gerechtelijke procedure moeten opstarten. Eventueel is het ook mogelijk dat u de opstart van een bemiddeling vraagt. Welke piste u het best volgt, is voor een groot stuk afhankelijk van de weg die uw klacht aflegt. Wordt de dader bijvoorbeeld vervolgd, is het voldoende u burgerlijke partij te stellen. Anders is het wanneer uw klacht geseponeerd zou worden.