Wanneer u aan uw latere erfgenamen wil schenken, bestaan er twee specifieke soorten schenkingen, met name een schenking als voorschot op erfdeel en een schenking buiten erfdeel.
Zoals de term zegt, zal een schenking “als voorschot op erfdeel” tot doel hebben de erfgenaam reeds voor het overlijden een bepaald goed te schenken dat later zal toegerekend worden op zijn erfdeel. De erfgenaam ontvangt met andere woorden al op voorhand een deel van de erfenis. Dit zal tot gevolg hebben dat de begiftigde zijn schenking opnieuw moet inbrengen in de nalatenschap als de schenker komt te overlijden. De schenking zal dan verrekend worden met de rest van de nalatenschap en er zal berekend worden of de begiftigde niet meer dan zijn erfdeel heeft ontvangen dan waar hij recht op heeft. De gelijkheid tussen de erfgenamen wordt op die manier gewaarborgd.
Daarnaast kan u ook schenken “buiten erfdeel”. Wanneer u bijvoorbeeld meerdere kinderen heeft en u wil één van hen meer geven als de rest, dan zou dit soort schenking hulp kunnen bieden. Middels een schenking buiten erfdeel kan u immers meer schenken aan uw erfgenaam dan hetgeen waarop hij normalerwijze recht heeft. De schenking zal namelijk niet toegerekend worden op het erfdeel, zodat de begiftigde naast de schenking, later ook zijn gewone erfdeel zal ontvangen. Daarbij geldt wel 1 gouden regel: er moet rekening gehouden met de reservataire erfgenamen, die steeds recht hebben op een bepaald gedeelte van de erfenis waaraan niet geraakt mag worden. Als er dus teveel geschonken werd aan de ene erfgenaam, zou de andere reservataire erfgenaam kunnen vragen dat de schenking wordt verrekend in de nalatenschap indien er vroeger teveel gegeven werd.
Ook gehuwden kunnen schenken aan elkaar. In tegenstelling tot andere soorten schenkingen is deze wel steeds herroepbaar.
Wanneer u gehuwd bent op het moment dat u een schenking verkrijgt, zal deze in principe aan u alleen toebehoren, tenzij u hiervan heeft afgeweken in een huwelijkscontract of tenzij de schenker aan u beiden schenkt.