Wanneer u beroep doet op een reisorganisator, kiest u er best voor om samen te werken met een erkend agentschap met een vergunning. Meestal verzoekt men u namelijk om betalingen uit te voeren vooraleer u de reis onderneemt. Indien de reisorganisator vervolgens financiële moeilijkheden ondervindt, moet u de garantie hebben dat uw reis daardoor niet volledig in het water komt te vallen. Ga dus zeker na of er via verzekeringen voldoende garanties geboden worden en u in het slechtste geval niet met volle koffers, maar lege handen thuis moet blijven.
Wanneer u toch uw bestemming bereikt, kunnen er zich nog tal van situaties voordoen die de vakantiesfeer bederven. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij uw hotelkamer dubbel geboekt blijkt te zijn, waardoor uw gezin intrek moet nemen in een veel te kleine kamer. Of u moet verblijven in een hotel waar de kamers geheel niet voldoen aan de hygiënische vereisten. In die gevallen neemt u ter plekke best zo snel mogelijk contact op met uw reisorganisator zodat er eventueel nog verholpen of gecompenseerd kan worden.
Klachten dient u binnen een maand na uw terugkeer of na de geannuleerde vertrekdatum te formuleren. Best doet u dit via een aangetekende brief.
Indien uw klacht niet tot de gewenste oplossing heeft geleid, kan u eventueel een beroep doen op de Geschillencommissie Reizen vzw. Deze Geschillencommissie wil geschillen tussen reizigers en reisagenten, reisbureaus of touroperators oplossen en kan tussenkomen als u met uw reisorganisator geen akkoord kan bereiken binnen de vier maanden na uw terugkeer of de geannuleerde vetrekdatum. De Geschillencommissie bestaat uit een cel Verzoening die tracht te schikken, en een cel Arbitrage die het geschil kan beslechten.
De Geschillencommissie Reizen is wel enkel bevoegd voor reizen die bij een Belgische organisatie werden geboekt. Voor klachten over een buitenlandse reisorganisatie moet u zich richten tot het Europees Centrum voor de Consument.