Toch is er in het arbeidsrecht een regelgeving uitgewerkt die bepaalde werknemers de mogelijkheid wil bieden de reden van hun ontslag te weten te komen. Werknemers in de privésector met een anciënniteit van minimum 6 maanden kunnen zich beroepen op de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 109, die in een recht voorziet de concrete redenen te kennen die tot het ontslag geleid hebben. Die CAO nr. 109 is wel niet op alle werknemers van toepassing, zo bijvoorbeeld niet op studenten of uitzendkrachten tewerkgesteld door een uitzendkantoor. In bepaalde gevallen van ontslag zal de CAO evenmin van toepassing zijn, zoals in geval van collectief ontslag of een sluiting van de onderneming.
Een werknemer die de reden van zijn ontslag wil kennen kan daartoe de vraag stellen aan zijn werkgever met een aangetekend schrijven. Zo’n verzoek moet geformuleerd worden binnen de 6 maanden na een betekende opzeg en uiterlijk binnen een termijn van 2 maanden nadat de arbeidsovereenkomst een einde heeft genomen.
De werkgever moet vervolgens ook op formele manier antwoorden: hij moet de reden van het ontslag meedelen in een aangetekende brief binnen de 2 maanden na ontvangst van de aangetekende brief van de werknemer. Hetgeen in de antwoordbrief van de werkgever staat moet de werknemer toelaten de concrete ontslagreden te kennen.
Wanneer de werkgever ofwel niet antwoordt, ofwel geen concrete ontslagreden opgeeft in zijn antwoordbrief, dan voorziet de wetgeving dat de werknemer recht heeft op een vergoeding van 2 weken loon.