Op basis van de wettelijke regeling, kan er steeds maar 1 juridische vader en 1 juridische moeder zijn. Merkwaardig daarbij is dat de biologische band geen noodzakelijke noch voldoende vereiste is om een afstammingsband teweeg te brengen.
Wie de mama van een kind is, kan op drie mogelijke manieren bepaald worden. In het merendeel van de gevallen staat het moederschap vast op basis van de geboorteakte. In België zijn anonieme bevallingen onmogelijk, en moet de naam van de vrouw die bevalt verplicht worden vermeld in de geboorteakte. Zo komt de moederlijke afstamming automatisch tot stand. Ook in geval van draagmoederschap is de vrouw die bevalt dus de juridische moeder.
Wanneer er geen geboorteakte zou zijn die de naam van de moeder vermeldt, of het moederschap succesvol werd betwist, kan de echte moeder overgaan tot erkenning van het kind. Dit is een tweede manier op basis waarvan de afstamming komt vast te staan. Tot slot kan het moederschap nog worden vastgesteld op basis van een gedwongen gerechtelijk onderzoek naar het moederschap, na tussenkomst van de rechtbank op verzoek van het kind of zijn vader.
Ook het vaderschap kan op 3 mogelijke manieren worden bepaald. Vooreerst geldt “de vaderschapsregel” binnen het heterohuwelijk, op basis waarvan een kind de echtgenoot van de moeder tot vader heeft. Wanneer men niet gehuwd is of het vaderschap succesvol betwist werd, kan de vader vrijwillig overgaan tot “erkenning” van zijn kind. Op basis van de erkenning wordt men dan papa. Tot slot kan men ook langs vaderzijde een gedwongen gerechtelijk onderzoek naar het vaderschap instellen.