In dat geval zou het kunnen dat uw werkgever de ernstige verwijten aan zijn adres beschouwt als een “dringende reden”, op grond waarvan hij uw arbeidsovereenkomst zonder opzegging en met onmiddellijke ingang kan beëindigen. U begaat dan immers een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen uzelf en uw werkgever onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt in de zin van de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten, ook al was u onder de invloed van drank en heeft u het allemaal niet zo bedoeld.
Op straffe van nietigheid dient uw werkgever dan een strikte procedure te volgen om u rechtsgeldig te kunnen ontslaan op basis van een dringende reden. Vooreerst dient u uw ontslag te krijgen binnen een vaste termijn van 3 werkdagen die begint te lopen de dag volgend op de dag waarop de gepleegde feiten aan de werkgever bekend zijn. Uw werkgever is niet verplicht u te horen in uw verweer alvorens uw ontslag te geven. Vervolgens moet u als werknemer in kennis gesteld worden van de exacte reden van uw ontslag binnen een tweede termijn van 3 werkdagen die begint te lopen de dag volgend op de dag waarop u uw ontslag gekregen heeft. De feiten die u verweten worden moeten gedetailleerd en concreet worden weergegeven in de kennisgeving, die moet geschieden ofwel bij een ter post aangetekende brief, ofwel bij gerechtsdeurwaardersexploot ofwel door afgifte van een brief met aftekening voor ontvangst.
Wanneer u als werknemer ontslagen wordt om wille van dringende reden, heeft u geen enkel recht op een opzeggingsvergoeding. Ook zal u in principe geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering gezien u niet onvrijwillig werkloos bent.
Evenwel kan u een ontslag omwille van dringende reden steeds aanvechten voor de arbeidsrechtbank. De rechter vormt zijn oordeel rekening houdende met alle feiten in de zaak en de specifieke omstandigheden waarin de fout begaan werd. Indien geoordeeld wordt dat u niet correct ontslagen werd, zal u ontslagen blijven, maar wel recht hebben op vergoedingen.