Eens afgestudeerd, dient u op zoek te gaan naar een stageplaats, de eed af te leggen en u te wenden naar de plaatselijke balie teneinde ingeschreven te worden op de lijst van advocaten-stagiairs.
U dient vervolgens een stage van 3 jaar te voltooien onder het toeziend oog van een stagemeester, die u wegwijs maakt in de bijzondere wereld van de advocatuur. Tijdens de stage is men al advocaat, en mag u dus reeds eigen zaken behartigen. Gedurende de stage zijn er enkele extra verplichtingen waaraan u moet voldoen (zoals bijvoorbeeld het volgen van een beroepsopleiding, het afleggen van examens en het deelnemen aan de juridische tweedelijnsbijstand).
Na het succesvol voltooien van de stage, mag men zich laten inschrijven op de lijst van de tableau-advocaten en dient men niet langer te werken onder het oog van een stagemeester.
Teneinde een goede dienstverlening te kunnen bieden, moet elke advocaat ten allen tijde een aantal beroepsregels respecteren.
Zo is de advocaat onderworpen aan strenge deontologische regels en heeft de advocaat een beroepsgeheim. Dit beroepsgeheim zorgt ervoor dat de informatie die u verstrekt aan uw advocaat, niet door hem of haar bekend gemaakt mag worden, tenzij dit noodzakelijk is om uw belangen te verdedigen. Met andere woorden kan u uw advocaat in vertrouwen nemen gezien de vertrouwelijke informatie die u geeft tussen u beiden zal blijven. Een advocaat werkt daarenboven voor u, onafhankelijk van de overheid, de rechter of de tegenpartij.
Ook moet elke advocaat zich geregeld bijscholen en een aparte rekening – een derdenrekening – gebruiken om financiële verrichtingen te doen voor zijn cliënten of derden.
De advocaat is een zelfstandige en beoefenaar van een vrij beroep. De vele regels die de advocaat worden opgelegd in het kader van zijn beroep, zorgen ervoor dat een kwaliteitsvolle dienstverlening gewaarborgd wordt en dat u steeds zo goed als mogelijk wordt geholpen bij uw juridisch probleem.