Eén van de belangrijkste verplichtingen van u als verzekeringsnemer is “eerlijk zijn” tegen uw verzekeraar. Zo bijvoorbeeld met betrekking tot de waarde van hetgeen verzekerd wordt. In het verzekeringsrecht wordt soms toepassing gemaakt van de “evenredigheidsregel”. Die evenredigheidsregel kan door een verzekeraar ingeroepen worden indien blijkt dat het verzekerde goed onderverzekerd blijkt te zijn. Stel dat u uw woning tegen brand verzekert middels een brandverzekering. U laat de woning verzekeren voor 300.000 euro, maar deze is eigenlijk 350.000 euro waard. Indien uw woning afbrandt, zou de verzekeraar zich op de evenredigheidsregel kunnen beroepen om minder schadevergoeding te moeten betalen. De onderverzekering wordt dan immers in rekening gebracht bij de berekening van de schadevergoeding.
In de praktijk is het aangeraden bij een brandverzekering de waarde van de te verzekeren woning te laten bepalen aan de hand van een “evaluatierooster”. U dient dan een aantal vragen over het gebouw in te vullen, zoals de hoeveelheid aan kamers, de oppervlakte enz. Wanneer de waarde van een gebouw bepaald wordt aan de hand van een evaluatierooster, is dit bindend voor de partijen en kan de verzekeringsmaatschappij zich nadien principieel niet beroepen op de “evenredigheidsregel”.
U moet verder alle nodige inlichtingen aan uw verzekeraar verstrekken die van belang kunnen zijn voor de verzekerde risico’s. Gewijzigde omstandigheden die een invloed hebben op het verzekerde risico moeten tijdig meegedeeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de verandering van een dak in dakpannen naar een dak in stro, hetgeen een invloed zal hebben op het risico van brand. Belangrijke renovatiewerken of verbouwingen hebben dan weer invloed op de waarde van de verzekerde woning, zodat dit gemeld moet worden aan de verzekeraar.