“GAS” staat voor een gemeentelijke administratieve sanctie die kan worden opgelegd aan personen vanaf de leeftijd van 14 jaar die overlast veroorzaken. Gemeenten en steden kunnen middels de GAS dus optreden tegen hinderlijke gedragingen op hun grondgebied.
Of er al dan niet sprake is van overlast wordt beoordeeld door de lokale politie of door ambtenaren die daartoe gemachtigd zijn. Zo kan het sluikstorten, wildplassen, het verkeerd geparkeerd staan van uw voertuig of het afrijden van uw gras op zondag bestraft worden met een GAS-boete.
Binnen de twee maanden na de vaststelling van een inbreuk moet de originele vaststelling van de overlast overgezonden worden en wordt de administratieve procedure opgestart. U zal als overtreder een aangetekende brief ontvangen met de feiten en hun kwalificatie, inclusief kopie van de vaststellingen. Vervolgens kan u zich binnen een termijn van 15 dagen verweren en desgevallend vragen om mondeling gehoord te worden. Na afloop zal de GAS-boete per aangetekende brief meegedeeld worden, waarna u over een termijn van 1 maand beschikt om ofwel te betalen, ofwel beroep aan te tekenen bij de politierechtbank.
Een GAS-boete kan oplopen tot 350 euro. Daarnaast kan een GAS ook de vorm aannemen van een schorsing of intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning. Ook kan een GAS zelfs leiden tot de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting. Alternatieve sancties zijn principieel eveneens voorhanden, in de vorm van gemeenschapsdienst of lokale bemiddeling.
Zelfs minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen geviseerd worden door een GAS-boete. Wel gelden er voor minderjarigen enkele specifieke procedurevoorschriften; zoals de verplichte bijstand van een advocaat, een verplichte bemiddeling, een maximale boete van 175 euro en een mogelijkheid tot beroep bij de jeugdrechtbank.