Anders dan bij een gewone verkoop van woningen, voorziet de Wet Breyne in strikte betalingsmodaliteiten, waarvan niet mag worden afgeweken. De koper of bouwheer moet in de eerste plaats op de hoogte worden gebracht van de totaalprijs van de werken; door vermelding ervan in de koop- of aannemingsovereenkomst. De vooraf vastgestelde prijs van de bouwwerken is weliswaar binnen bepaalde omschreven percentages vatbaar voor herziening.
De betaling van de totaalprijs dient verder verplicht in verschillende fasen te verlopen. Op die manier wil de wetgever vermijden dat men “lucht” zou betalen. Voor de aankoop van een woning op plan bijvoorbeeld mag er slechts voor het eerst een voorschot opgevraagd worden bij het afsluiten van de schriftelijke overeenkomst, dit voor maximum 5% van de totale prijs van de grond met gebouwen. Bij het verlijden van de authentieke verkoopakte van de woning mag vervolgens betaling gevraagd worden van de prijs voor de grond en de prijs van de op dat moment reeds uitgevoerde werken, op voorwaarde dat deze eerst door een architect zijn goedgekeurd. Vervolgens kan, naarmate de werken vorderen, het saldo in gedeelten opgevraagd worden, zonder dat de betalingen ooit de waarde van de uitgevoerde werken mogen overtreffen.
Ook voorziet de Wet Breyne in een verplichte waarborgregeling. De wetgever wil op die manier voorkomen dat de consument met lege handen zou achterblijven na een faillissement van de bouwpromotor of aannemer, dan wel de werken niet naar behoren zouden worden uitgevoerd. Deze waarborgregeling kan zelfs oplopen tot 100%.
In de Wet Breyne werd een belangrijke taak weggelegd voor de notaris en de architect. Zij moeten niet alleen de nodige informatie aan de consument verstrekken, maar dienen daarnaast ook toe te zien op het goede verloop van de transactie en controle uitoefenen.
Ten slotte voorziet de Wet Breyne nog in een verzwaarde aansprakelijkheid voor de verkoper van de bouwwerken. Deze verkoper valt immers ook onder de 10-jarige aansprakelijkheidsregeling zoals die voorzien is voor een aannemer of architect.