Wanneer u evenwel dermate hinder ondervindt van bepaalde activiteiten van uw buren, in zo’n mate dat de gewone nabuurschapsongemakken overschreden worden, kan u een vordering wegens burenhinder laten gelden. U zal dan moeten aantonen dat u effectief hinder ondervindt van hetgeen zich afspeelt bij uw buur. Zo kan u bijvoorbeeld een vordering wegens burenhinder instellen indien uw buurman een bijzondere liefde heeft voor hard rock en elke avond de geluidsboxen loeihard laat galmen. Ook indien uw buurvrouw een dozijn hanen in de tuin houdt, die elke morgen om 5u tegelijk beginnen kraaien, kan u zich beroepen op de leer van de burenhinder.
Om te vermijden dat u met uw buur op slechte voet komt te staan, doet u er wel goed aan de zaak eerst minnelijk trachten op te lossen in een gesprek of briefwisseling tussen u beiden. Lukt dit niet, kan u een procedure wegens burenhinder opstarten, in principe bij de vrederechter. Dit gebeurt met een dagvaarding, maar u kan er ook voor kiezen voorafgaand de zaak in verzoening op te laten roepen. Met een verzoeningszitting poogt u de zaak alsnog onderling te regelen in aanwezigheid van een rechter, zonder dat die zelf een beslissing zal nemen. Aan een verzoeningszitting zijn ook geen kosten verbonden.
Indien een rechter de zaak moet beoordelen, zal hij in de eerste plaats nagaan of de hinder die u aanhaalt, al dan niet een “bovenmatig” karakter heeft. Daarbij zal er rekening gehouden worden met verschillende criteria, zoals de plaats, de intensiteit en het tijdstip van de hinder. Zo wordt hinder op het platteland bijvoorbeeld anders beoordeeld dan hinder in een stad. De rechter zal zelf een oordeel vellen rekening houdend met alle omstandigheden, en een uitspraak doen waarmee het evenwicht tussen de naburige percelen hersteld wordt.