Daarbij is het vooreerst van belang te weten dat er een onderscheid bestaat tussen inspannings- en resultaatsverbintenissen. Beide soorten verbintenissen kunnen voorkomen in een aannemingscontract. Wanneer de aannemer een resultaatsverbintenis op zich neemt, houdt dit in dat het resultaat effectief bereikt moet worden op straffe waarvan de aannemer hoe dan ook aansprakelijk zal zijn. Bij een inspanningsverbintenis daarentegen, verbindt men zich er enkel toe zich in te spannen om een bepaald resultaat te bereiken. Indien het resultaat achteraf toch niet bereikt wordt, zal men in het geval van een inspanningsverbintenis slechts aansprakelijk zijn indien men bijkomend foutief gehandeld heeft. Het is dus van belang in de aannemingsovereenkomst te bepalen welke verbintenis al dan niet neerkomt op een effectieve resultaatsverplichting teneinde discussies achteraf te vermijden.
In principe is het een aannemer toegelaten onderaannemers in te schakelen. Indien u evenwel niet wenst geconfronteerd te worden met een onderaannemer, komt het er op aan dit duidelijk op te nemen in de aannemingsovereenkomst.
Met betrekking tot de prijs van de werken kunnen de aannemer en de bouwheer volledig vrij overeenkomen. Courante vormen voor de prijsbepaling zijn de vooraf vastgestelde prijs, de gedeeltelijk vastgestelde prijs of de onbepaalde prijs. Bij een vooraf vastgestelde prijs komen partijen overeen dat de werkzaamheden uitgevoerd zullen worden tegen een vaste onveranderlijke som. De afgesproken prijs is m.a.w. de prijs die u betaalt; dit is meteen ook de veiligste formule voor de bouwheer. Bij een gedeeltelijk vastgestelde prijs ligt de prijs per eenheid vast en wordt achteraf een optelsom gemaakt van de verschillende gebruikte eenheden om de totaalprijs te bepalen. Tot slot is er de onbepaalde prijs of de aanneming in regie, waarbij de prijs niet vaststaat en de aannemer bij het einde van de werken een vrije prijsberekening maakt volgens de omvang van het werk, de prijzen van het materiaal en de werkuren. Gezien de aanneming in regie vaak aanleiding geeft tot discussie, doet u er goed aan stil te staan bij de prijsbepaling in het aannemingscontract. Ook dient u de nodige aandacht te schenken aan eventuele prijsherzieningsformules.