De weg van de echtscheiding door onderlinge toestemming kan gevolgd worden, wanneer beide echtgenoten uit de echt willen scheiden. Zij moeten daarnaast ook een voorafgaand akkoord treffen omtrent alle gevolgen van hun echtscheiding. Dit houdt in dat zij een dubbele overeenkomst dienen te sluiten alvorens de echtscheiding kan worden uitgesproken, met name een vermogensrechtelijke en een familierechtelijke overeenkomst.
Door middel van een “vermogensrechtelijke overeenkomst” wordt er een akkoord gesloten omtrent alle goederen en alle schulden. Ook zal er een regeling moeten worden uitgewerkt in het geval dat één van de echtgenoten zou komen te overlijden gedurende de echtscheidingsprocedure en moeten er o.a. afspraken gemaakt worden omtrent lopende verzekeringscontracten (zoals bijvoorbeeld een levensverzekering). De tussenkomst van een notaris is een vereiste wanneer er onroerende goederen verdeeld moeten worden.
Daarnaast dient er ook een “familierechtelijke overeenkomst” te worden gesloten, waarbij er een 4-ledig akkoord moet worden bereikt. Ten eerste moet er een akkoord zijn omtrent de verblijfplaats van de echtgenoten tijdens de echtscheidingsprocedure; met andere woorden “wie gaat waar wonen?”. In de tweede plaats zal u een regeling moeten treffen omtrent het ouderlijk gezag en de verblijfsregeling van uw kinderen. Verder moet u een akkoord vinden omtrent de bijdrage van elk van u in de kosten van de kinderen. En tot slot zal u moeten overeenkomen omtrent een eventuele uitkering tussen de echtgenoten onderling, zijnde het al dan niet betalen van persoonlijke alimentatie gedurende én na de echtscheidingsprocedure.
Eens de overeenkomsten gesloten zijn, kan de familierechtbank de echtscheiding uitspreken nadat een verzoekschrift daartoe is neergelegd en de partijen desgevallend persoonlijk verschenen zijn voor de rechter.