Deze maatregelen kunnen betrekking hebben op de persoon, de goederen, het onderhoud van de echtgenoten en hun kinderen. Er is dus een enorm scala aan op te leggen maatregelen.
Zo kan er gevraagd worden dat één echtgenoot verplicht zal worden de gezinswoning te verlaten. Wie van de twee echtgenoten dit zal zijn, is afhankelijk van de concrete omstandigheden. Een bijzondere situatie is evenwel voorzien voor de echtgenoot die het slachtoffer is van partnergeweld: deze geniet een voorrang om in de gezinswoning te blijven.
Verder kan er bijvoorbeeld aan de familierechter gevraagd worden het persoonlijk gebruik te mogen hebben van bepaalde gemeenschappelijke goederen, denk bijvoorbeeld aan het exclusieve gebruik van de gezinswagen of bepaalde meubels.
Ook kunnen er maatregelen worden opgelegd omtrent het gezag over de kinderen en het verblijf van de kinderen bij elk van hun ouders. Daarnaast zal er desgevallend een onderhoudsgeld voor de kinderen moeten betaald worden, en kunnen de buitengewone kosten worden gesplitst.
Indien één echtgenoot minder financieel bij machte is, kan er bijvoorbeeld ook een persoonlijk onderhoudsgeld gevorderd worden van de andere echtgenoot. Verder kan ook bepaald worden welke echtgenoot een eventuele gemeenschappelijke schuld verder moet afbetalen.
Soortgelijke maatregelen kunnen ook uitgesproken worden in de loop van een echtscheidingsprocedure. Meestal zal de echtscheidingsprocedure immers een zekere tijd in beslag nemen, zodat het gewenst is dat de situatie van de echtgenoten voorlopig geregeld wordt.