Er staat een heel arsenaal aan uitvoeringsmaatregelen ter beschikking indien een partij haar verplichtingen, waartoe zij werd veroordeeld door een rechter, niet zou nakomen.
Zo kan de deurwaarder bijvoorbeeld verschillende soorten van beslag leggen indien de schuldenaar niet zou betalen wat hij of zij verschuldigd is. Er kan zowel een roerend als onroerend beslag worden gelegd op de goederen van de schuldenaar. Indien uw tegenpartij bijvoorbeeld over een woning of een appartement beschikt, kan daarop onroerend beslag worden gelegd en kan dit pand na verloop van wettelijk vastgelegde termijnen openbaar verkocht worden, zodat de opbrengst gebruikt wordt om uw schuldvordering te voldoen. Bij een roerend beslag zal een gerechtsdeurwaarder zich bijvoorbeeld begeven naar de woning van de schuldenaar en aldaar bepaalde goederen van waarde oplijsten, om deze na verloop van wettelijk vastgelegde termijnen effectief op te laden en openbaar te verkopen. Zo kan bijvoorbeeld een auto in beslag genomen worden, of een televisie, computer, laptop, fiets, enz. Eveneens is het bijvoorbeeld mogelijk beslag te leggen op het inkomen van de schuldenaar via zijn werkgever, of om een beslag te leggen op zijn bankrekeningen.
Zo ook bijvoorbeeld kan een huurder die weigert vrijwillig het pand te verlaten, via een deurwaarder uit het huis worden gezet. De deurwaarder kan zich dan laten vergezellen door een slotenmaker en de politiediensten.
Het treffen van uitvoeringsmaatregelen zal bepaalde kosten met zich brengen. Deze kosten zal u als schuldeiser zelf moeten voorschieten aan de gerechtsdeurwaarder, maar ze kunnen evenwel achteraf verhaald worden op de schuldenaar. Stel dat u zelf middels een niet betwistbare rechterlijke beslissing veroordeeld bent om een bepaalde geldsom te betalen, doet u er dus alleszins goed aan om er vrijwillig uitvoering aan te geven. Zoniet zal uw schuldeiser beroep moeten doen op een deurwaarder en zullen de uitvoeringskosten wellicht hoog oplopen. Ook de intresten blijven lopen op de bedragen die u gehouden bent te betalen zolang deze niet zijn voldaan. Op die manier kan het zelfs zo zijn dat het bedrag aan uitvoeringskosten het oorspronkelijk verschuldigde bedrag ver overstijgt. Al deze kosten zal u als schuldenaar dan eveneens moeten betalen.
Stel dat u niet akkoord gaat met de uitvoeringsmaatregelen die ten opzichte van u getroffen zouden worden, is het in principe mogelijk de zaak binnen de wettelijk bepaalde termijnen voor de beslagrechter te brengen, die zal oordelen over de getroffen uitvoeringsmaatregelen.