In strafzaken zal u vervolgens naar de griffie van de rechtbank moeten gaan om de uitspraak in te kunnen zien. Het is zeer belangrijk dat u zich daartoe tijdig naar de griffie begeeft, gezien u in principe slechts binnen een korte termijn na de uitspraak eventueel beroep kan aantekenen.
In burgerlijke zaken daarentegen zal u de uitspraak per post toegestuurd worden. In het vonnis zal u de beslissing van de rechter kunnen lezen, alsook hoe hij of zij tot deze beslissing gekomen is, m.a.w. de motivering van de beslissing. Zoals in een vorige aflevering reeds aan bod is gekomen, kan u, als u niet akkoord zou zijn met de uitspraak van de rechter, in principe in beroep gaan tegen het vonnis. Uw zaak zal dan opnieuw behandeld worden en de beslissing van de beroepsrechter zal te lezen zijn in een vonnis of arrest.
In de uitspraak zal u kunnen zien wie van de betrokken partijen geheel of gedeeltelijk in het gelijk gesteld wordt en wie van de betrokken partijen veroordeeld wordt om iets te doen of niet te doen. Stel bijvoorbeeld dat u een huis verhuurt en de huur wordt niet betaald, kan in de uitspraak te lezen zijn dat de huurder verplicht wordt de achterstallige huur te betalen en eventueel ook verplicht wordt het gehuurde pand te verlaten.
Ook al heeft u op dat moment een beslissing van een rechtbank in handen, toch bent u alsnog van de welwillendheid van uw tegenpartij afhankelijk of deze vrijwillig door haar zal worden nageleefd.
Om uw tegenpartij effectief te kunnen verplichten tot hetgeen waartoe zij veroordeeld is, zal u een gerechtsdeurwaarder moeten inschakelen. De gerechtsdeurwaarder zal er in de eerste plaats zorg voor dragen dat het vonnis of arrest aan uw tegenpartij betekend wordt. Feitelijk komt dit neer op het officieel overhandigen van de uitspraak aan uw tegenpartij met de vraag het vonnis of arrest na te komen.
Indien uw tegenpartij alsnog de beslissing van de rechter niet zou nakomen, kan de gerechtsdeurwaarder verdere uitvoeringsmaatregelen treffen. Zo kan er bijvoorbeeld beslag gelegd worden op de goederen van uw tegenpartij of kan de huurder bijvoorbeeld uit de gehuurde woning worden gezet.
Uw tegenpartij heeft in principe ook de mogelijkheid om in beroep te gaan in burgerlijke zaken binnen de maand na de betekening van het vonnis. Indien er dan geen beroep wordt aangetekend, wordt de beslissing van de eerste rechter definitief.