Afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die u genuttigd heeft, riskeert u vervolgens een aantal straffen, gaande van een geldboete tot een verlies van uw rijbewijs. Bepaalde beklaagden riskeren zelfs een gevangenisstraf. De rechter kan het terug verkrijgen van uw rijbewijs desgevallend afhankelijk maken van het slagen op het theoretische en/of praktische rijexamen alsook op medische en/of psychologische proeven.
Wanneer u betrapt wordt met een alcoholconcentratie van meer dan 0,8 promille in uw bloed, loopt u ook de kans dat een rechter een vonnis velt waarin een alcoholslot wordt opgelegd. De rechter is in sommige gevallen zelfs verplicht zo’n alcoholslot op te leggen, zo bijvoorbeeld voor zware recidivisten die op een periode van 3 jaar minstens tweemaal gevat worden met een alcoholconcentratie van 1,2 promille in hun bloed.
Een alcoholslot kan opgelegd worden voor een periode gaande van 1 tot 3 jaar, of zelfs levenslang. Er wordt dan als het ware een echt slot geïnstalleerd op uw wagen, waardoor u de wagen pas zal kunnen starten nadat u een blaastest aflegt die resulteert in minder dan 0,2 promille alcohol in het bloed. U krijgt eveneens een aangepast rijbewijs.
Niet alleen zal u dan het alcoholslot moeten installeren in de voertuigen die u wil besturen, maar u zal ook de ermee gepaard gaande opleiding moeten volgen en strikte voorwaarden naleven. De installatie van het slot en het omkaderingsprogramma gaat met de nodige kosten gepaard en is zeker niet goedkoop. Eventueel zou de rechter wel kunnen toelaten die kosten in mindering te brengen van de opgelegde geldboetes.
Indien u besluit geen alcoholslot te installeren wanneer u dit is opgelegd, komt dit feitelijk neer op een rijverbod. Kruipt u dan toch achter het stuur, riskeert u zeer zware straffen.