Niettemin kan het zijn dat uw huisdier ooit de oorzaak vormt van een schadegeval. Artikel 1385 van het Burgerlijk Wetboek voorziet dat de eigenaar van een dier, dan wel de bewaker ervan, aansprakelijk is voor de schade door het dier veroorzaakt.
Als u als sympathieke buurman bijvoorbeeld instemt om de hond van de buren gedurende een week in huis te halen gedurende hun vakantie, weet dan dat u als bewaker van het dier beschouwd zal worden en dus aangesproken kan worden voor de schade desgevallend door het dier veroorzaakt in die beperkte periode. Het is immers de bewaker van het dier die verantwoordelijk zal zijn, gezien hij de leiding en het toezicht op dat moment over het dier heeft.
Stel dat diezelfde hond van de buren, de overbuurvrouw aanvalt tijdens een koffiekransje bij uw thuis, dan zal u in principe aangesproken kunnen worden wanneer het slachtoffer kan bewijzen dat haar schade rechtstreeks veroorzaakt is door het feit van het dier, wat bijvoorbeeld het geval zal zijn indien de hond bijt in het aangezicht.
U kan enkel aan uw aansprakelijkheid voor het dier ontsnappen indien u kan aantonen dat er sprake is van toeval, overmacht, een fout van het slachtoffer of een fout van iemand anders. Zo bijvoorbeeld zal u principieel niet aansprakelijk zijn in de voornoemde situatie, wanneer de overbuurvrouw de hond vooraf aan de beet continu opgejaagd en uitgedaagd heeft.
De aansprakelijkheid voor dieren blijft bovendien gelden, ook al zou het dier verdwaald zijn of ontsnapt.
Er bestaan tal van verzekeringen om de verschillende vormen van buitencontractuele aansprakelijkheid, zoals deze voor dieren, in te dekken. U doet er dus zeker goed aan één en ander uit te zoeken en u zo goed als mogelijk te verzekeren om eventuele schadeclaims te vermijden.