Heel wat zaken kunnen op die manier door het auteursrecht beschermd zijn. Denk bijvoorbeeld aan geschreven teksten, toneelstukken, lezingen, schilderijen, foto’s, tekeningen, logo’s, liedjes, films, videospellen, beeldhouwwerken, choreografieën, enz.
Op basis van het auteursrecht heeft de auteur het exclusieve recht te beslissen hoe én onder welke voorwaarden hij zijn werk voor het publiek toegankelijk maakt. Op die manier kan hij voor de toegang bijvoorbeeld de betaling van een geldsom eisen. De auteur kan er ook voor kiezen zijn werk onder vrije licentie te plaatsen en op die manier toestemming te geven tot vrije toegang en/of gebruik door iedereen. Verschillende licentiemodellen bieden daartoe de mogelijkheid en laten de auteur anderzijds toe het gebruik aan bepaalde voorwaarden te koppelen.
Ook zaken die u via internet kan vinden zijn in principe auteursrechtelijk beschermd. Zo bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen, websites en computerprogramma’s. Dit auteursrecht moet dan ook gerespecteerd worden indien u bijvoorbeeld foto’s en tekst van het internet zou willen gebruiken, of muziek zou willen downloaden. Meer bepaald zal u in die gevallen de voorafgaande toestemming van de auteur moeten hebben. Door middel van “vrije licenties” of “public domain” licenties kan de auteur misschien al toestemming hebben gegeven, maar dan nog is het aan u om na te gaan in welke gevallen u het werk wel of niet mag overnemen volgens de licentie.
Dit brengt ook met zich mee dat u niet zomaar inhoud van andere websites mag overnemen op uw eigen website. U heeft wettelijk gezien de toestemming nodig van de houder van het auteursrecht alvorens u zijn werk kan opnemen in uw eigen website, zoals bijvoorbeeld via een link.