Om niet als loon te worden beschouwd moeten de maaltijd- en ecocheques in de eerste plaats op naam van de werknemer worden afgeleverd. Een maaltijdcheque kan de werknemer principieel slechts gebruiken om voeding aan te kopen, een ecocheque dient anderzijds voor de aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter.
De geldigheidsduur van een maaltijdcheque bedraagt 12 maanden, deze van een ecocheque 24 maanden.
Om niet als loon te worden beschouwd mag het aandeel dat een werkgever aan een maaltijdcheque bijdraagt maximaal 6,91 euro bedragen en moet de werknemer persoonlijk minimum 1,09 euro per maaltijdcheque zelf bijdragen. Ecocheques mogen maximaal 10 euro per cheque bedragen, en er mag slechts voor een maximaal van 250 euro aan ecocheques toegekend worden per werknemer. Ook mogen maaltijdcheques, slechts uitgereikt worden voor dagen waarop er effectief werkprestaties of meerprestaties werden verricht. Zodoende kan u geen maaltijdcheque ontvangen voor de dag dat u ziek bent of met vakantie.
Maaltijdcheques, noch ecocheques mogen toegekend worden ter vervanging of omzetting van loon, premies, of enig ander voordeel. Gebeurt dit wel, zal de cheque als loon worden beschouwd. Zo bijvoorbeeld zal een RSZ-bijdrage verschuldigd zijn, indien een eindejaarspremie zou worden uitbetaald in de vorm van maaltijdcheques. Ook mogen de cheques principieel niet inwisselbaar zijn tegen geld.
De wet heeft wel voorzien dat ecocheques kunnen omgezet worden in maaltijdcheques.