De keuze van de voornaam staat in principe vrij voor de beide ouders. Evenwel is er een beperking ingevoerd, die stelt dat de voornaam niet mag leiden tot verwarring, schade aan het kind of schade aan derden. De ambtenaar van de burgerlijke stand, mag in principe weigeren de voornaam van het kind in te schrijven, indien hij meent dat aan die voorwaarden niet is voldaan. Zo bijvoorbeeld zal het niet mogelijk zijn een kind een onterende of belachelijke voornaam te geven.
Indien uw voornaam fout werd ingeschreven door de ambtenaar van de burgerlijke stand, kan u steeds een verbetering vragen. Een wijziging van uw voornaam zal u binnen bepaalde voorwaarden kunnen vragen aan dezelfde ambtenaar, doch wel tegen betaling.
Uw familienaam erft u over van uw ouders. Ook hier staat de keuze van de familienaam vrij voor de ouders; ofwel verkrijgt men deze van vader, ofwel deze van moeder, ofwel deze van allebei. Indien er discussie zou zijn tussen de ouders over welke familienaam zij aan hun kind zullen geven, bepaalt de wet dat het kind de naam van beide ouders verkrijgt in alfabetische volgorde. Tot voor enkele jaren was thans bepaald dat in dat geval de vadersnaam won.
Opgemerkt moet daarbij worden dat de wetgever verkiest dat de kinderen met dezelfde vader en moeder binnen hetzelfde gezin, éénzelfde achternaam verkrijgen.
Ook uw familienaam komt principieel voor wijziging in aanmerking, voor zover u een ernstige reden voor de wijziging kan aantonen. Stel dat u een kind bent van een bekende seriemoordenaar, en niet langer met die persoon gerelateerd wenst te worden, zal zulke wijziging in principe mogelijk zijn. Die wijziging moet u vragen aan de Minister van Justitie.
Het dragen van een valse naam in het openbaar is ten slotte strafbaar. U blijft dus beter wie u bent.