Zo heeft u als sollicitant het recht om alle nodige informatie in verband met de aangeboden betrekking te verkrijgen. U moet onder meer op de hoogte gebracht worden van de aard van de functie, de plaats waar u de arbeid zal verrichten, de eisen die gesteld worden enz.
Indien u gevraagd wordt eerst een examen, test of onderzoek te ondergaan, kan u niet verlangen dat u automatisch aangenomen zal zijn als u daarop slaagt. Het is bijvoorbeeld niet omdat u slaagt op een taalproef of computertest dat u de job sowieso binnengehaald heeft. Zulke testen dienen immers enkel om uw bekwaamheid als werknemer te onderzoeken.
Als u solliciteert, heeft u het recht op gelijke behandeling ten opzichte van de overige sollicitanten. De werkgever mag dus geen onderscheid maken op basis van persoonlijke elementen en mag bijvoorbeeld niet discrimineren omwille van bijvoorbeeld huidskleur, religieuze of politieke overtuiging, ouderdom, geslacht enz.
Ook heeft u recht op een eerbiediging van uw persoonlijke levenssfeer. Dit brengt met zich mee dat de werkgever slechts vragen over uw privéleven mag stellen indien deze werkelijk relevant zijn voor de aard en de uitoefeningsvoorwaarden van de functie. Zo bijvoorbeeld wordt de vraag naar het hebben van besmettelijke ziektes anders beoordeeld in het kader van jobs waarin men in aanraking komt met andere personen en zal dit bijvoorbeeld minder relevant zijn in een loutere kantoorfunctie. Ook mag men in principe niet peilen naar een kinderwens, tenzij de functie mogelijks negatieve gevolgen kan hebben op een eventuele zwangerschap.
De sollicitant moet op zijn beurt evenwel alle correcte gegevens van zijn beroeps- en studieverleden verschaffen die relevant zijn voor de functie.
De gegevens die tijdens een sollicitatie bekend raken, dienen vertrouwelijk behandeld te worden, zowel door de werkgever als de sollicitant. Tot slot moet de sollicitatieprocedure ook binnen een redelijke termijn verlopen.