Wanneer het kind opgroeit, kan het voorkomen dat het zich niet goed voelt bij de naam of het geslacht dat het verkreeg bij zijn geboorte. Iemands innerlijke overtuiging kan dus in strijd zijn met de verkregen voornaam en geslachtsregistratie.
De wetgever heeft ervoor willen zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn en zich goed in zijn vel kan voelen, door op 25 juni 2017 een wet in te voeren waardoor het makkelijker wordt uw geslacht te laten aanpassen. Vóór 2017 diende men heel wat verplichte ingrepen en behandelingen te ondergaan, vooraleer een geslachtsregistratiewijziging mogelijk was. Door de wet van 25 juni 2017 is er thans een eenvoudige administratieve procedure in het leven geroepen om het geslacht te laten aanpassen, zonder dat daarvoor een medische ingreep nodig is.
Wanneer u uw officiële geslacht in uw geboorteakte zou willen aanpassen omdat deze in strijd is met uw innerlijke overtuiging, dient u daartoe een verklaring af te leggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand waar u gedomicilieerd bent. De ambtenaar zal vervolgens advies inwinnen bij de procureur des Konings en kan, na een tweede verklaring van u, overgaan tot aanpassing van het geslacht in de geboorteakte. Tegelijk kan u bij dezelfde ambtenaar ook een aanvraag indienen om uw voornaam te laten wijzigen. Minderjarigen kunnen onder bepaalde voorwaarden ook hun geslacht en/of voornaam laten wijzigen.
De wet van 25 juni 2017 is ondertussen wel voor een stuk vernietigd geworden door ons Grondwettelijk Hof. Immers moet men nu nog steeds kiezen tussen “man” of “vrouw” bij een wijziging van het geslacht, terwijl men ook de mogelijkheid zou moeten krijgen te kiezen voor het geslacht “X”. Het is immers mogelijk dat u zich noch man, noch vrouw voelt. Voor die derde geslachtscategorie “X”, is het nu wachten op nieuwe wetgeving.