In de vorige aflevering bespraken we reeds dat men in de eerste plaats handelingsbekwaam moet zijn teneinde een contract te kunnen sluiten. Onbekwaam verklaarde personen of minderjarigen kunnen in principe dus zelf geen geldige overeenkomsten aangaan, vermits zij beschouwd worden als handelingsonbekwamen. Zo kan een 14-jarige zelf bijvoorbeeld niet geldig overgaan tot de aankoop van een woning.
Ook kan men niet over eender wat overeenkomsten treffen. De wet stelt voorop dat hetgeen waarover men contracteert, alsook de reden waarom men de overeenkomst sluit geldig moeten zijn. Dit houdt bijvoorbeeld in dat men geen overeenkomsten mag sluiten omtrent voorwerpen of met een reden die strijdt met de openbare orde of de goede zeden. Zo mag men bijvoorbeeld geen overeenkomsten sluiten omtrent illegale orgaanhandel of een overeenkomst aangaan met de enkele reden belastingen te willen ontduiken.
Tot slot is er nog de vereiste van de toestemming. Dit houdt in dat elke partij de overeenkomst moet zijn aangegaan uit vrije wil. Men moet de overeenkomst met andere woorden echt willen sluiten. Dit zal niet het geval zijn indien er sprake is van de zogenaamde “wilsgebreken” (bedrog, geweld, dwaling, benadeling). U koopt bijvoorbeeld een nieuwe wagen, waarvan nadien blijkt dat de kilometerstand werd teruggedraaid. In dat geval zal er sprake zijn van het wilsgebrek bedrog: men heeft u bedrieglijk voorgehouden dat het een nieuwe wagen betrof. Indien u evenwel geweten had dat het om een tweedehandswagen ging, had u die wagen nooit gekocht of alleszins niet aan dezelfde prijs gekocht, zodat er een gebrek in uw toestemming was. Ook in geval van geweld zal er een gebrek zijn in uw vrije toestemming, dit zal bijvoorbeeld het geval zijn indien u een contract enkel ondertekent omdat er gedreigd wordt met een aanslag op uw leven of uw familieleden.
Indien één van de vier geldigheidsvereisten ontbreekt op het moment van contractsluiting, kan u nadien in principe de vernietiging van de overeenkomst bekomen bij de bevoegde rechtbank. De nietigverklaring zal tot gevolg hebben dat de overeenkomst uit het rechtsverkeer verdwijnt en dat deze zelfs geacht wordt nooit te hebben bestaan.