Het wettelijk voorziene ouderlijk vruchtgenot houdt in dat de ouder van de vruchten van de goederen van de kinderen kan genieten, zoals bijvoorbeeld in de geërfde woning kan wonen. Dit vruchtgenot op de te erven goederen kan weliswaar worden ontnomen in een testament. Een testament kan u eigenhandig opmaken, dan wel met tussenkomst van een notaris.
Zo kan u in een eigenhandig opgemaakt testament uitdrukkelijk te kennen geven dat de andere ouder géén vruchtgenot zal hebben op de goederen die aan de kinderen toekomen na uw overlijden. U moet zorgen dat u dit testament eigenhandig schrijft, ondertekent en dateert. U kan dat testament desgevallend in bewaring geven bij een notaris tegen betaling van een beperkt bedrag, zodat u zeker bent dat uw testament aan het licht komt in het geval u sterft. De notaris zal immers overgaan tot registratie van het bestaan van een testament in het centraal register van testamenten. Desgevallend kan u ook advies aan een advocaat of notaris vragen voor een correcte opstelling van een eigenhandig testament. U kan bijvoorbeeld ook clausules laten inlassen die voorzien in de toekenning van rechten aan een vertrouwenspersoon of die een verbod opleggen voor de verkoop van de geërfde goederen.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid een notarieel testament te laten opstellen door een notaris.
Een testament kan altijd herroepen worden door degene die het gemaakt heeft. Ook kan u zolang u leeft nieuwe testamenten opmaken, in dat geval zal het laatst gemaakte testament gelden op het moment van overlijden.