Afhankelijk van de soort zaak die voor de rechter wordt gebracht, zal er al dan niet direct gepleit kunnen worden op de inleidingszitting. In eenvoudige zaken kan dit het geval zijn, denk bijvoorbeeld aan een geschil omtrent een niet betwiste onbetaalde factuur of een lichte verkeersovertreding. Het is dan ook van belang dat u zorgt dat uzelf of een advocaat op de inleidingszitting aanwezig is; gezien de mogelijkheid bestaat dat er geoordeeld wordt “bij verstek”.
Vaak zal het evenwel niet mogelijk zijn om de zaak geheel of gedeeltelijk al tijdens de inleidingszitting te behandelen. Meestal zullen er een aantal discussiepunten voorliggen waaromtrent de partijen een gemotiveerd standpunt wensen in te nemen. In dat geval worden er vaak conclusietermijnen afgesproken tussen partijen of opgelegd door de rechter. Een conclusie is een document waarbij elke partij de feitelijke gebeurtenissen; zijn vorderingen en zijn argumenten op papier zet en standpunt inneemt omtrent de argumenten van de tegenpartij. Aan de conclusies kunnen ook bewijsstukken worden gevoegd. Op die manier wordt de zaak in gereedheid gebracht om behandeld te worden door de rechter. Na het doorlopen van de conclusietermijnen zal de zaak opnieuw voor de rechter gebracht worden. Op dat moment kunnen de partijen in principe pleiten waarna de zaak in beraad genomen wordt door de rechter. In de regel volgt een maand later of op de anders meegedeelde datum de beslissing van de rechter omtrent de zaak die hem werd voorgelegd.
Soms wordt een zaak ook “uitgesteld”; dit wil zeggen dat de zaak verplaatst wordt naar een latere zittingsdatum. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bijkomende informatie moet worden ingewonnen (bijvoorbeeld een verificatie van een betaling) of wanneer een onduidelijkheid gerezen is tijdens de zitting.
Bijgevolg is het niet altijd gemakkelijk om de duurtijd van een gerechtelijke procedure in te schatten.