Strikt genomen is men als particulier in België enkel verplicht zijn burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren indien u met een motorvoertuig rijdt. Op die manier verzekert u de schade die u aan derden veroorzaakt met uw voertuig en zo kan bijvoorbeeld een voetganger die u zou aanrijden zich richten tot uw verzekering om zijn schade vergoed te zien. Andere verzekeringen zijn principieel vrijblijvend.
Toch is het nuttig u ook te verzekeren tegen andere risico’s. Indien u bijvoorbeeld met hetzelfde motorvoertuig door weersomstandigheden tegen een boom belandt, zal u zelf niet verzekerd zijn tenzij u een bestuurdersverzekering heeft afgesloten. Een omnium-verzekering biedt u daarnaast een bescherming van uw voertuig zelf, bijvoorbeeld tegen brand, diefstal of vandalisme.
Het nemen van een familiale verzekering of een brandverzekering is wettelijk gezien niet verplicht voor particulieren. Toch kan het u heel wat miserie besparen indien u deze verzekeringen afsluit. Door middel van een familiale verzekering kan u de burgerlijke aansprakelijkheid verzekeren van uzelf, uw gezinsleden en uw huisdieren. De schade aan derden veroorzaakt zal dan gedekt zijn, bijvoorbeeld wanneer uw kinderen tijdens een voetbalwedstrijdje in de tuin onvoorzichtig zijn en de bal terechtkomt tegen het hoofd van de buurman. De familiale verzekering zal bijvoorbeeld ook tussenkomen wanneer diezelfde buurman slachtoffer wordt van een aanval van uw kat. Door middel van een brandverzekering zal u uw gebouw en inboedel kunnen verzekeren tegen onder andere brand, diefstal, overstroming, natuurrampen enz.
In deze tijden kan het ook nuttig zijn om een reisbijstandsverzekering te nemen, zodat u met een gerust hart op vakantie kan vertrekken.