Sinds 1 september 2018 is de verplichting tot het bezitten van een attest bedrijfsbeheer evenwel weggevallen teneinde een zelfstandige zaak te kunnen starten.
Naast het wegvallen van de verplichting tot het bezitten van een attest bedrijfsbeheer, is sedert begin 2018 ook de verplichting tot het bewijzen van zijn “beroepsbekwaamheid” in de meeste beroepssectoren niet langer vereist. Dit attest dient enkel nog voorgelegd te worden indien men een gereglementeerd beroep wenst uit te oefenen en men geen vrijstelling geniet. Het bewijs van beroepsbekwaamheid toont aan dat u de juiste vakkennis hebt binnen het beroep dat u wenst uit te oefenen op zelfstandige wijze. Dit bewijs kan bijvoorbeeld geleverd worden middels een diploma, getuigschrift of praktijkervaring. Op de bouwsector, elektrotechnieksector en aanverwanten na, is deze vereiste van het bewijzen van beroepskennis in de meeste sectoren evenwel niet meer nodig. Zo dient men bijvoorbeeld niet langer een bewijs van beroepsbekwaamheid voor te leggen indien men aan de slag wenst te gaan als kapper, slager, verver, opticien of schoonheidsspecialist.
Niettemin het wegvallen van het attest bedrijfsbeheer en het bewijs van beroepsbekwaamheid voor de meeste sectoren, blijven de regels die specifiek uitgewerkt werden binnen bepaalde beroepssectoren wel hun gelding behouden en dient men zich hiernaar te schikken. Zo bijvoorbeeld zal de uitbater van een restaurant weliswaar niet langer een attest bedrijfsbeheer en beroepsbekwaamheid dienen voor te leggen, doch deze uitbater dient zich nog steeds te gedragen naar de specifieke hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften die hem worden opgelegd binnen zijn sector.