Verder moet u een aparte zichtrekening openen bij een bank of financiële instelling naar keuze. Al de betalingen die verband houden met uw zelfstandige activiteit kunnen vervolgens naar of vanaf dit rekeningnummer gebeuren. U moet dus een afzonderlijke rekening openen voor uw zakelijke verrichtingen. Dit rekeningnummer moet u tevens op brieven en facturen vermelden.
Ook moet u zeker nagaan of er specifieke machtigingen of vergunningen nodig zijn voor de uitoefening van uw zelfstandige activiteit. Zo bijvoorbeeld moet iemand die voedingsmiddelen verwerkt, zeker beschikken over een vergunning van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Iemand die een café wil openen, moet dan weer vergund zijn om alcohol te verkopen. Een omgevingsvergunning zal nodig zijn indien u milieuhinderlijke activiteiten wenst uit te oefenen, dan wel indien er stedenbouwkundige ingrepen zullen gebeuren aan het pand waarin u de activiteit zal uitvoeren. In principe mag u overigens niet zomaar overgaan tot het uitoefenen van handelsactiviteiten in een privéwoning, en dient u na te gaan of daarvoor geen omgevingsvergunning nodig is.
Wanneer u goederen levert of diensten verstrekt die normaal onderworpen zijn aan btw, zal u zich voor de aanvang van uw zelfstandige activiteit moeten registreren als btw-plichtige. Daarvoor moet u zich melden bij de Algemene Administratie van de Fiscaliteit via het bevoegde belastingkantoor.
Noodzakelijk is ook dat u voldoende verzekerd bent. Zo bijvoorbeeld moet u de burgerlijke aansprakelijkheid voor uw bedrijfsvoertuig verzekeren.
Wanneer u een zaak opstart, kan u in een aantal gevallen ook beroep doen op steunmaatregelen en subsidies die door de overheid worden voorzien. Op die manier kan u financieel een ruggensteun krijgen wanneer uw droom van een eigen zaak, eindelijk in vervulling gaat.