Zo bijvoorbeeld werden er hervormingen doorgevoerd met betrekking tot de meerderheden die op de algemene vergadering moeten behaald worden. De algemene vergadering is het orgaan van de vereniging van mede-eigenaars, waarvan elke eigenaar dan ook lid is. Zo’n algemene vergadering wordt jaarlijks bijeengeroepen door de syndicus en kan bijkomend worden bijeengeroepen als er een dringende beslissing moet genomen worden of als bepaalde mede-eigenaars er om verzoeken. De beslissingen van de algemene vergadering waarvoor tot vorig jaar nog een 3/4 meerderheid vereist was, zoals voor bepaalde werken aan privatieve delen uitgevoerd door de VME, kunnen nu genomen worden met een versoepelde 2/3 meerderheid. Daarnaast volstaat een 4/5 meerderheid nu voor de beslissing tot afbraak of volledige heropbouw van het gebouw, indien dit noodzakelijk is om redenen van hygiëne of veiligheid en de kostprijs van renovatiewerken buitensporig zou zijn.
Voortaan is het ook mogelijk om in bepaalde situaties een “voorlopig bewindvoerder” door de Vrederechter te laten aanduiden, bvb. indien de algemene vergadering volledig geblokkeerd is in haar besluitvorming en daardoor het behoud van het gebouw of de overeenstemming ervan met de wettelijke bepalingen niet langer gegarandeerd is. Deze bewindvoerder zal dan binnen het kader van zijn opdracht de organen van de vereniging van mede-eigenaars vervangen.
Ook heeft de wetgever het principe ingevoerd dat enkel diegenen die bijdragen aan de lasten in bepaalde gemeenschappelijke delen daarover mogen stemmen, tenzij hun beslissingen het gemeenschappelijk beheer van de mede-eigendom in het gedrang zouden brengen. Met andere woorden beslist enkel de betaler dus. Zo zal bijvoorbeeld de eigenaar op het gelijkvloers, die volgens de statuten niet moet bijdragen in de kosten van de lift, ook niet meer mee mogen beslissen over de betreffende lift.