Indien u op dit moment in Vlaanderen een woninghuurovereenkomst wil afsluiten, zal u dus rekening moeten houden met de Vlaamse regelgeving.
Het Vlaamse Woninghuurdecreet voorziet in de eerste plaats in een aantal regels bij het te huur aanbieden van het pand.
Zo bijvoorbeeld wordt het recht van de verhuurder om gegevens op te vragen aan kandidaat-huurders enigszins ingeperkt door het Vlaamse decreet. Er mogen enkel gegevens opgevraagd worden die noodzakelijk zijn in het kader van de verhuring, zoals de identiteit, de woonplaats en het inkomen van een potentiële huurder. De verhuurder mag dus nagaan of de huurder in staat is de huur elke maand te betalen, maar mag bijvoorbeeld geen gegevens omtrent de gezondheidstoestand van de potentiële huurder of een uittreksel uit zijn strafblad opvragen. Niettemin mag de verhuurder bij het bevragen van het inkomen, enkel peilen naar de hoogte van het inkomen. De verhuurder heeft dus geen recht om te weten waaruit de huurder zijn inkomsten haalt of wat de aard ervan is (zoals bijvoorbeeld een werkloosheids- of ziekteuitkering). Op deze manier wil de overheid discriminatie tegengaan. De verhuurder kiest immers vrij aan wie de woning uiteindelijk verhuurd wordt, zolang er geen sprake is van discriminatie.
Indien de verhuurder een goed te huur stelt, is hij tevens verplicht bij elke officiële of publieke mededeling de gevraagde huurprijs alsook de kosten en de lasten te vermelden. De verhuurder is weliswaar niet strikt gebonden door de geafficheerde huurprijs, doch riskeert een administratieve boete van 50 tot 350 euro indien deze verplichting niet wordt nageleefd.