Zo bijvoorbeeld zal een kelner zich kunnen beroepen op de regelgeving van een arbeidsongeval, indien hij van de trap valt bij het brengen van een bestelling aan de klanten. Zo ook kan men denken aan een meubelmaker die bij het versnijden van hout uitschiet en zijn hand verwondt aan de machines. Ook het omslaan van uw voet tijdens een personeelsfeest zou gezien kunnen worden als een arbeidsongeval.
Daarnaast worden ongevallen die zich voordoen op de weg naar en terug van het werk ook als arbeidsongeval gekwalificeerd. Dit voor zover de plotse gebeurtenis zich voordoet op het normale traject dat de werknemer aflegt tussen zijn verblijfplaats en zijn arbeidsplaats. Zodra u de drempel van uw woning overgaat, zal de arbeidsweg een aanvang nemen.
Arbeidsongevallen kennen een specifieke regeling binnen het kader van de sociale zekerheid. Zo zijn alle werkgevers verplicht om een verzekering af te sluiten bij een private verzekeringsmaatschappij voor arbeidsongevallen van hun werknemers. Indien zich een arbeidsongeval voordoet en de werkgever zou niet verzekerd zijn, dan zorgt het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s er wel voor dat de werknemer vergoed wordt, maar zal de werkgever financieel afgestraft worden.
Verschillende schadeposten kunnen voor vergoeding in aanmerking komen, zoals kosten van geneeskundige verzorging, tijdelijke en blijvende arbeidsongeschiktheid, begrafeniskosten, vergoedingen aan de nabestaanden, enz. Slechts wanneer de werknemer zichzelf opzettelijk verwondt, zal er geen recht zijn op vergoedingen.