1 bol knoflook zonder het steeltje
1 theelepel + 1 eetlepel olijfolie
400 gr gesnipperde uien
4 takken selderij, in boogjes gesneden
1,5 liter groente- of kippenbouillon
1 kruidentuiltje ( tijm – laurier – peterselie)
1 snuifje nootmuskaat
Voor de Bruschetta met Zwitserse gruyère AOP :
4 sneden geroosterd brood
4 eetlepel geraspte Zwitsere gruyère AOP
Peper en zout
Bereiding 30 minuten:
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de bol knoflook op een vierkante aluminiumfolie. Giet er 1 theelepel olijfolie bij, kruid met zout en peter. Verpak de look in de folie. Meng in een kom de uien met de selderij en de rest van de olie. Verdeel over bakplaat, leg er de look bij en rooster 20 min. Zet zowel de groenten als de knoflook opzij.
Breng de bouillon aan de kook in een kookpan met dikke bodem. Doe er het kruidentuiltje, de uien en de selderij bij en laat afgedekt 10 min sudderen op een matig vuur. Haal de knoflook uit pellen, plet en voeg toe aan de soep. Verhit de ovengrill. Maak de bruschetta met de gruyère AOP, strooi de geraspte gruyère AOP op het brood en laat een paar minuten gratineren onder de grill.
Verwijder het kruidentuiltje. Doe de nootmuskaat bij de soep en laat nog 1 min koken. Schep de soep in kommen en dien op met de gegratineerde bruschetta.
TIP: Met een slaatje van jonge gemengde sla, op smaak gebracht met hazelnootolie wordt deze soep een lichte lunch.