500 gr kalkoenborstfilet
4 gesnipperde sjalotten
750 ml kippenbouillon
10 takjes citroentijm
1 el zwarte peperkorrels
Olijfolie
Zeezout
Peper
300 ml porto
Voor de portosaus :
300 ml gevogelte-fond
3 el veenbessencompote
3 el maïzena expres
Peper en zout
Bereiding :
Verwarm de olijfolie in een grote pan op een matig vuur.
Bestrooi de kalkoenborst met het zeezout en de peper en bak de kalkoenborst aan in de pan.
Voeg de sjalotten toe en bak de kalkoenborst nog 5 minuten aan iedere zijde tot hij goudbruin is.
Voeg vervolgens de bouillon, citroentijm en peperkorrels toe en breng zachtjes aan de kook.
Verminder het vuur van zodra het water kookt en plaats het deksel op de pan.
Pocheer 30 minuten of tot de kalkoenborst gaar is.
Haal de kalkoenborst uit de bouillon, wikkel in aluminiumfolie en houd warm.
Zeef de bouillon en gooi wat achterblijft in de zeef weg.
Breng voor de portosaus de gevogelte-fond samen met de porto aan de kook en laat gedurende 15 minuten sudderen.
Voeg de veenbessencompote toe en roer goed. Voeg op het einde de maïzena toe en laat nog 1 minuut doorkoken.
Kruid af met peper en zout.
Presenteer de gepocheerde kalkoen in schijfjes met wat portosaus erover.
Vul aan met gebakken cantharellen, kerstomaatjes en verse tijm.