Een andere link met dat gehucht was, dat er een boer woonde die zijn koeien in de wei tegenover mijn ouderlijk huis had staan. Elke ochtend arriveerde hij met zijn tractor aan de wei met de ijzeren emmer en melkkannen. Het klinkelde en klangelde pittig in de vroege ochtend als hij zich klaarmaakte om de koeien te gaan melken. Als kind was je meteen wakker. We keken aan het raam naar buiten om te zien welke koe vandaag eerst aan de beurt was. Het werd een mini-wedstrijd, die mijn zus meestal won. Het leek wel of zij ook voorbestemd was om boerin te worden. Haast onfeilbaar wees zij de koe aan, die het eerst in de rij mocht staan om gemolken te worden. Ik heb er nog altijd geen idee van vanwaar dat inzicht kwam, ‘vachement bien’. Even tussendoor, ze is geen boerin geworden. Ze is juf in een lagere school. Ik zie niet echt een verband, behalve dan misschien dat zij ons, haar kleine broertjes, precies kon uitleggen hoe de boer zijn koeien moest melken. Dat de melk eerst nog gekookt moest worden, voordat je ze mocht drinken. Dat je er kaas, boter én slagroom van kon maken. De agrarische wereld ging voor ons open, daar op die zaterdag- en zondagochtenden. O ja, ook op zondag moesten de koeien worden gemolken. Dan kwam boerin Marie meehelpen. Want er moest ook nog naar de mis worden gegaan. De pastoor wachtte niet totdat alle koeien gepasseerd zouden zijn.
Ooit heb ik eens melk gedronken, rechtstreeks van zo’n buurtkoe, zo het steelpannetje in en na de kookbeurt in de melkbeker. Eerlijk gezegd was ik er niet zo gek van. Ik herinner me het grote verschil in smaak tussen de melkfles van de melkboer en die verse melk. Die van de melkfles waren we natuurlijk gewoon. Of die volle romige melk geholpen heeft tegen mijn ziekjes zijn, herinner ik me niet meer.
Bij mijn wandeling in Merem zag ik dat de boerderij van de boer en zijn Marie niet meer bestond. Omgebouwd tot vierkantshoevewoning. Daarvan zou ik het prijskaartje wel eens willen zien. Verder ontdekte ik dat er ook nog bokkenrijders in de buurt hebben rondgereden met hun brandbrieven en afperspraktijken. Dat vond ik nog eens een pittige gebeurtenis om een boeiend verhaal over te bedenken. Je ziet het, elk huisje heeft zijn kruisje, ook een boerderij van achter de barrier. Voila, zeg dat de meester het gezegd heeft.