TONGEREN – Momenteel wordt de vroegere groente- en fruitwinkel langs de Maastrichtersteenweg in Tongeren afgebroken. Het is de start van de tweede fase van de noordoostelijke ring die van de Baverstraat loopt tot aan de Maastrichtersteenweg. Voor de realisatie trekt het Vlaams Gewest 5 miljoen euro uit, het verwerven van de gronden niet inbegrepen. Op de noordoostelijke sluit later de zuidoostelijke aan. Het tracé is nu definitief vastgesteld. Deze ringweg loopt niet langer door het natuurgebied De Kevie. Hij vertrekt aan het station waar naast de al bestaande brug onder het spoor een tweede wordt gebouwd en loopt tot de industriezone op Overhaem met de Luikersteenweg als eindstation. Hiervoor wordt nu een studie uitgevoerd om de effecten ervan op de omgeving te bepalen. De omleidingswegen moeten het zwaar verkeer dat niet in het centrum van Tongeren moet zijn van de al bestaande stadsring weghouden. Hierna kan de stad van de huidige ring een groene boulevard maken voor de zwakke weggebruikers.
RIEMST – Een op de vijf werklozen zijn personen met een arbeidsbeperking. Door ziekte of een ongeval op het werk zitten ze zonder werk. Ze willen terug gaan werken. Wat niet vanzelfsprekend is. . Als gezondheidswerker wilde hij hen niet aan hun lot overlaten. Hij ging praten met LIV, een organisatie die mensen met een arbeidsbeperking begeleidt naar een terugkeer in hun oude job of hen op weg helpt naar een nieuwe baan. LIV heeft z’n zetel in Zonhoven maar in Riemst is nu een antenne opgericht. Het werkterrein beperkt zich niet tot Riemst. Ook lotgenoten uit Tongeren, Bilzen, Hoeselt en Voeren worden geholpen. Ze moeten niet meer naar Zonhoven. Dichterbij huis kunnen ze terecht bij LIV-Riemst. De laatste is ondergebracht in de oude maar leegstaande pastorie in het centrum van de gemeente. Daar krijgen de cliënten een begeleiding op maat en aangepast aan hun beperking.
LANAKEN – Een week geleden zat de familie van Jan Kopczynski uit Lanaken in zak en as. Een onbekende had de Harley Davidson van Jan gestolen. Hij overleed twee jaar geleden. Naar verluidt kon hij de dood van z’n vrouw of z’n eerste liefde niet verwerkt krijgen. De Harley, toch de Rolls Royce onder de moto’s, was z’n tweede liefde. De moto heeft voor z’n familie een grote emotionele waarde. Om die reden konden ze de Harley ook niet wegdoen. Het stelen van de moto kwam bij de familie aan als een mokerslag. Ze deed een oproep aan de dief of dieven. De dief in kwestie, het gaat hier om één dader, vernam wat de moto betekende voor de familie. Hij worstelde met z’n geweten. Hij gaf de moto terug. Tot opluchting van de familie van Jan. Tot hun grote verbazing vond ze in de koffer van de Harley Davindson een velletje papier. Hierop lazen ze een korte boodschap van de dief. Hij bood z’n excuses aan. Ook hij had z’n beide ouders verloren. Maar hij had nog een hint voor de familie van Jan:zorg voortaan dat de moto beter beveiligd staat!
LIMBURG – Dat zich in Limburg, de groenste provincie van Vlaanderen, de grootste populatie van everzwijnen ophoudt, hoeft niet te verbazen. Dat er vergeleken met de overige Vlaamse provincies het meest aantal evers geschoten worden, doet de wenkbrauwen bij menig persoon ook al niet meer fronsen. Vorig jaar werden in Limburg 1767 everzwijnen gedood door drukjachten die door het agentschap Natuur en Bos, de wildbeheerseenheden, eigenaars van publieke en private bossen en de bosrijke Limburgse gemeenten werden gehouden. Ook de politie hielp mee de drukjachten in veilige banen leiden. In héél Vlaanderen werden vorig jaar 2096 everzwijnen geschoten. Goed 90 procent van de afgeschoten evers komt uit Limburg. Het aantal evers groeit sneller dan het aantal dat jaarlijks door jagers wordt geschoten. Elf jaar geleden stond de teller wat betreft het aantal geschoten evers in Limburg op slechts 115. Twee jaar terug liep het aantal al op tot 1.449.
