Nu de wolven in Limburg de afgelopen week niet alleen schapen, maar ook twee pony's en een koe hebben gedood, laaide de discussie over de wolven hoog op. Op het wolvenplatform werd afgesproken dat Natuur en Bos de boer op zal gaan, om veehouders ervan te overtuigen om hun weilanden uit te rusten met wolfwerende omheiningen, om nog meer aanvallen op vee te voorkomen. De wolven weg halen. kan van Europa alleen als alle andere preventieve maatregelen niet werken,en met maar 9 procent van de weilanden die omheind zijn, is dat niet het geval.Door de nieuwe en drieste aanvallen op vee, kreeg het Wolf Fencing Team al zowat 170 aanvragen van boeren om hen te helpen bij het installeren van wolf-proof omheiningen en de subsidieaanvragen
Zes op de tien bouwprojecten in Zuid Limburg lopen vertraging op door bevoorradingsproblemen. Dat blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw. De meeste bouwbedrijven moeten gemiddeld twee weken langer wachten op bouwmaterialen dan vroeger, één op drie moet zelfs meer dan vier weken wachten.Naast de bevoorradingsproblemen heeft de bouwsector ook te maken met grote prijsstijgingen voor materialen, waardoor bouwbedrijven vaker met dagprijzen werken of herzieningscontracten. De prijs fluctueert vandaag de dag zo snel, dat men moet werken met een dagprijs.”"Je kan niet alles gaan doorrekenen aan de klant en , dus roept de bouwfederatie op om in overleg te gaan met de opdrachtgever om de kosten maar ook de baten evenredig te verdelenDe bouwsector wil dat de federale regering die prijsstijgingen erkent als uitzonderlijke omstandigheden, zodat de aannemer niet alle financiële risico's alleen moet dragen.
In woonzorgcentra De Motten in Tongeren en in Toermalien in Genk hebben vakbondsmilitanten en zorgverleners actiegevoerd tegen het privatiseringsdecreet. Ze vrezen dat dit leidt tot minder loon en een hogere werkdruk. In het decreet dat op tafel ligt, staat , dat het mogelijk moet zijn dat privébedrijven woonzorgcentra met een publieke uitbating kunnen overnemen. “Die bedrijven hebben meer oog voor hun beurskoers dan voor het welzijn van het zorgpersoneel en de bewoners”, zegt Els Kerkhofs van het ACV. “Dit komt niet ten goede aan de kwaliteit, de personeelsnorm en de dagprijs”, vreest Frank Hoste, secretaris ACOD-LRB Limburg.Door de overdracht zullen de werknemers aan minder gunstige arbeidsvoorwaarden moeten werken. Bovendien zal de werkdruk stijgen. Dat brengt dan weer met zich mee dat de zorgkwaliteit zal afnemen en dat de prijzen voor wie in een woonzorgcentrum verblijft, gaan stijgen.
De Brandweer Oost-Limburg heeft dinsdagnamiddag in de buurt van Tournebride (Lanaken) een stier en een koe uit het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen gered. Ze waren in het water gesukkeld nadat ze uitgebroken waren uit een wei.Gisterenmiddag omstreeks 13.20 uur ontving de brandweer Oost-Limburg een oproep van passanten die twee runderen in het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen opmerkten, langs de Industrieweg bij Tournebride in Lanaken. Een stier en een koe waren in het ondiepe water gesukkeld, nadat ze door de omheining van een aangrenzend weiland - tussen de Industrieweg en het verbindingskanaal, vlakbij Neerharen - gebroken waren.“Ook de diensten van de Vlaamse Waterweg kwamen ter plaatse”, verduidelijkt woordvoerder Karen De Smedt van de brandweer Oost-Limburg. “De stier was gekwetst aan de voorpoten en kon met touwen naar de oever getrokken worden. De koe daarentegen moest met een hijskraan op het droge gehaald worden. Een derde dier was gelukkig op de dijk gebleven terwijl nog zes andere koeien in de richting van Hocht waren afgedwaald.”De eigenaar van de dieren, een boer uit Mopertingen, heeft de dieren opgehaald en mee naar huis genomen. Iets na 15 uur was heel de reddingsoperatie achter de rug.