Op de weilanden achter het kasteel van Alden Biesen staan 23 luxueuze riddertenten die gezinnen met kinderen niet alleen een bijzondere overnachting maar ook een heldhaftig avontuur met het tv-figuurtje Ridder Muis garanderen, met overdag een show en activiteiten zoals boogschieten. Een formule die aanslaat. Met 1.600 gezinnen, goed voor 6.000 gasten, was deze bivak tijdens de zomermaanden al maanden hopeloos uitverkocht. Gezinnen proberen langs alle kanalen nu al een tent te bemachtigen voor de zomer van 2022 en zelfs 2023. Intussen is de wachtlijst dan ook al opgelopen tot meer dan 7.000 gezinnen. We kunnen wel stellen dat onze bivak de meest gegeerde glamping van het land is”, vertelt organisator Geert Torfs. Om mensen die geen overnachting meer konden boeken, toch te laten proeven van deze unieke belevenis gaan ze bekijken of ze volgend jaar eventueel aanvullend op de bivak, een soort van Ridder Muis zomershow op poten kunnen zetten, misschien rondtrekkend in Vlaanderen.
Dinsdagmorgen rond 10 uur brak er brand uit in de ondergrondse garage van een appartementsblok dat momenteel wordt afgebroken op de Demerwal in Bilzen. “Wellicht hebben enkele gestapelde afvalmaterialen vuur gevat tijdens slijpwerken”, verduidelijkt Frank Thoelen van de brandweerzone Oost-Limburg. Door de enorme rookontwikkeling raakten drie werkmannen bevangen. Een ambulance kwam ter plaatse voor controle. De brandweer van de zone Oost-Limburg probeerde zicht te krijgen op de situatie en trokken met de zuurstoffles op de rug naar de benedenverdieping. Nadat er betere zichtbaarheid was, zijn de diverse compartimenten onderworpen aan een grondige inspectie om zeker te zijn dat er geen vuur meer smeulde. Een tank met 5000 liter mazout en een opstelling van een hoogspanningscabine werden veilig gesteld. Uiteindelijk wisten de brandweermannen de toestand vlot en zonder verder gevaar onder controle te krijgen. De lokale politie hield ondertussen een oogje in het zeil. Door de werken aan het gebouw is de Demerwal al geruime tijd niet toegankelijk voor doorgaand verkeer.
In de nacht van maandag op dinsdag werd er ingebroken in de ronde Sint-Maternuskerk in de Tongerse wijk Paspoel. De inbrekers konden geen buit maken. De onbekende daders hebben de houten toegangsdeur opengebroken en daarna het bidlokaal betreden. Daar wilden ze het offerblok van de muur halen. Dat lukte niet, waarna de inbrekers zonder buit afdropen. “Onze koster Jean-Pierre Nassen komt elke ochtend de kerkdeur openen, maar vandaag was ze al open”, vertelt Toon Scheepers, voorzitter van de kerkfabriek. In de kerk zelf zijn de dieven niet geraakt. Het offerblok in het portaal werd ongemoeid gelaten. De daders waren meer geïnteresseerd in het offerblok dat in het bidlokaal tegen de muur hangt. Voor een noveenkaars wordt immers vier euro gevraagd, en vaak betalen de bezoekers met een briefje van vijf euro. Gelukkig is het offerblok stevig verankerd aan de muur en is er recent nog een extra slot aan bevestigd. Het is niet de eerste keer dat er aan de toegangsdeur ‘gepruld’ wordt. De lokale politie Tongeren-Herstappe is langsgekomen voor de vaststellingen en een bevraging in de buurt.
Een 75-jarige man uit Riemst is vorige week een 10.000 euro kwijtgeraakt door phishing. Hij ontving een mail met melding dat hij voor eind augustus, een nieuwe kaartlezer moest aanvragen. Het slachtoffer klikte op een verdachte link. De dag nadien kreeg hij een telefoontje van een fictieve medewerker van Belfius, die hem beloofde zijn geld veilig te stellen. De man moest hiervoor zijn spaarcenten overschrijven naar zijn zichtrekening en daarna inloggen op een site om enkele handelingen te verrichten. De echte bank van het slachtoffer kon gelukkig snel en adequaat ingrijpen, waardoor de twee verdachte rekeningen nog geblokkeerd konden worden. De kans is dus groot dat de Riemstenaar zijn geld nog zal terugzien. De man deed aangifte van de phishing bij de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst. Zij maken helaas al te vaak mee dat dergelijke slachtoffers hun geld voorgoed kwijt zijn. De politie raadt daarom aan eerst bij je bank te checken of zij inderdaad iets van je willen. Verdachte berichten kunnen gemaild worden naar verdacht@safeonweb.be. Op de website safeonweb.be vind je tips over hoe je moet omgaan met nieuwe manieren van phishing.